Yangına Dayanım Testleri
İçişleri Bakanlığı’nca yayınlanan, Binaların yangından korunması Hakkındaki Yönetmelik gereğince, kamuya açık binalarda yer alan kapı, pencere, ara bölme, tavan, kolon, zemin vb. gibi bina temel elemanlarının yangına dayanım şartlarının ve sürelerinin uluslar arası standartlar doğrultusunda karşılanması gerekmektedir.
Yönetmeliğe göre ürününüzün yangına dayanımı ve performansı, ancak ilgili Avrupa ve Türk Standartlarına göre bağımsız ve akredite bir yangın laboratuarında test edilerek, bu test sonuçlarının uzman teknik kişilerce değerlendirilmesi ile ispatlanması gerekmektedir.
Ancak test işlemi ürünün yalnızca o andaki performansını göstermektedir. Oysa piyasaya arz edeceğiniz ürünlerin yangına dayanıklı olduğunu beyan edebilmeniz için, Avrupa Komisyonunca onaylanmış ve akredite edilmiş bir belgelendirme kuruluşunca belgelendirilmesi gerekmektedir.
Tüm bu işlemlerin gerçekleştirilmesi süreçlerinde Teknikora Corporation, aşağıdaki standartlar dâhilinde hizmetler sunmaktadır.
Yangına Dayanım Test Standartları
• Yangına Dayanım Testleri
• Yangına Tepki Testleri
• EN 13501-2 Yapı Malzemeleri ve Bina Elemanların Yangına Dayanım Sınıflandırılması
• EN 1634-1 Kapıların Yangına Dayanım Testi
• BS 476-22 Kapıların Yangına Dayanım Testi
• EN 1365-1 Yük Taşıyıcı Elemanlar Yangına Dayanım Testi
• BS 476-21 Yük Taşıyıcı Elemanlar Yangına Dayanım Testi
• EN 1366-4 Doğrusal Bağlantı Contaları
• EN 13501-1 Yapı Malzemeleri ve Bina Elemanların Yangına Tepki Sınıflandırılması
• EN 13823:2002 Yangına Tepki – Tek Yakma Unsuru ile saldırı
• EN ISO 11925-2:2002 Tutuşabilirlik Testi – Tek Alev Kaynağıyla Koni Kalorimetre Testleri
Kapıların Yangına Dayanıklılık Testleri
Bir kapının yangına dayanıklılığı, gerçekleştirilecek yangın dayanıklılık testi ve bu testin değerlendirilmesi ile tespit edilir. Bir yangına dayanıklılık testi doğrudan doğruya bir yakma işlemi olup, en basit şekilde, bir kapı numunesinin uygun destekleme yapısına monte edilerek test edilmesi olarak açıklanabilir.
Yangın Testi
Kapıların yangına dayanıklılık testi BS 476: Kısım 22 ve uyumlaştırılmış hali olan BS EN 1634–1 standartlarında belirtilen metotlara göre yapılmaktadır.
Test Yöntemi
Testler kapıların son kullanım amaçlarına uygun olarak tasarlanır. Örn; kapılar kendilerini destekleyen uygun bir yapı içerisine monte edilir. Test edilecek numune ve herhangi bir ilgili destekleyici yapı, 3m x 3m boyutlarındaki bir kasa içine yerleştirilir ve bu kasa fırının ön yüzüne monte edilir. Fırının içindeki sıcaklık uluslararası kabul görmüş bir zaman/sıcaklık rejimine göre kontrol altında tutulur.
Ortam tamamen alev aldıktan sonra oluşan koşulları canlandırmak amacıyla zaman/sıcaklık ve basınç rejiminin standartlar içinde olması istenir. Tutuşma noktası, yangın bölmesindeki tüm nesnelerin alev aldığı noktadır.
Gerçek bir yangında, tamamen tutuşmaya kadar geçen süre aşırı uzun ya da aşırı kısa olabilir. Bu; yangın yükü, oda boyutları, şekli ve kullanılan havalandırmanın nitelikleri gibi yönlerden kontrol edilir.
Tamamen tutuşma noktasının belirsiz olduğu düşünülürse, söz konusu tamamen tutuşma noktasından başlayan ve yangının büyüme süresinin ihmal edildiği bir yangın simülasyonu oldukça makuldür.
Test, istenildiği kadar – 30, 60, 90, 120 dakika vs. – ya da örnek başarısız oluncaya ve teste devam etmek riskli olana kadar sürdürülür.
Test Raporları
Test sona erince, test edilen numunenin tüm üretim ayrıntılarıyla birlikte, boyutları ve yapılandırmasıyla ilgili bilgileri de içeren bir rapor hazırlanır. Test raporu tümüyle gerçek verilere dayanan bir doküman olup, test edilen numunenin başarısız olma sürelerini belirtir. Test mühendislerinin yapmış olduğu gözlemler, fırını gösteren grafikler ve numunenin ulaştığı sıcaklık derecesi ve (varsa) sapmalar da dâhil olmak üzere diğer ilgili bilgiler de test raporunda belirtilir.
Test raporlarında istendiğinde, test edilen numunenin sonucuna ilişkin yangına dayanıklılık durumu ile ilgili yorum yapılabilmektedir.
Genel Kıymetlendirme Raporu (Global Assesment Report)
Test raporları yalnızca test edilen örnekle ilgilidir ve tasarım üzerinde herhangi bir varyasyona izin vermez. İngiliz ya da Avrupa Standartlarına göre test edilen bir yapıda yapılan değişiklikler için ya yeni bir yangın testine ya da bir değerlendirmeye gerek duyulmaktadır.
Genel Kıymetlendirme Raporunun kapsamı test edilen numunenin büyüklüğü ve konfigürasyonuna bağlı olarak raporu hazırlayan uzman tarafından masa başı çalışması olarak tespit edilir. Bu nedenle, teste başlamadan önce test laboratuarıyla müşteri arasında, müşterinin piyasaya satmak istediği ürün yelpazesinin tamamı için istediği şeylerin tesis edilebilmesi amacıyla görüşmeler yapılması önemlidir.
Laboratuar, hedeflenen son kullanıcı uygulamaları için tek bir testin uygun olup olmayacağı ya da bir dizi test gerekip gerekmeyeceği konusunda önerilerde bulunacaktır.
Test başarı ile tamamlandıktan sonra tüm varyasyonlar ve test sonuçları tek bir dokümanda toplanacak şekilde raporlanır. Hazırlanan genel değerlendirme raporu, kapsamı net bir şekilde açıkladığı için belgelendirme sürecinin vazgeçilmezidir.
Kıymetlendirme tasarımın aşağıda belirtilen yönlerini kapsar:
• Kanat boyutları nasıl ayarlanmalı ve kanat boyutu ayarının doğru olup olmadığı
• Üst panellerin kullanımı ve yerleştirilmesi
• Kanat boyutlarındaki artışlar (yükseklik ve genişlik)
• Kapı setlerinin yapılandırılmasındaki değişiklikler (tek kanatlı, çift kanatlı, tek yönlü, iki yönlü)
• Cam pencerelerin kullanımı ve yerleştirilmesi
• Çeşitli cam tiplerini kullanabilme olanağı
• Uygunsa, kapı kasası varyasyonları
• Duman kontrol gereklilikleri
1203 Sokak No:6 Kat:9 Konak / İZMİR
Merkez Ofis : 444 KO RA
Mobil : 0532 631 88 00
info@teknikora.com
© Copyright 2023 - TekniKora
CE Belgesi - ISO 9001 Belgesi - LVD Testleri - TSE Belgesi - G Belgesi - Asansör CE Belgesi - Makina CE Belgesi - LVD CE Belgesi - Yapı Malzemeleri CE Belgesi - EMC CE Belgesi - Basınçlı Ekipmanlar CE Belgesi - Tıbbi Cihaz CE Belgesi - Oyuncak CE Belgesi - Gezi Tekneleri CE Belgesi - İş Sağlığı Güvenliği - Kaldırma İletme Ekipmanları Muayenesi - Basınçlı Ekipmanlar Muayenesi - Femko - Periyodik Muayene - Teknik ve Elektiriksel Ölçümler ve Muayene - İş Hijyeni ve Ortam Ölçümleri - CE Teknik Dosya - Kalibrasyon - İzmir Marka Tescil - Proje Çizim – Danışmanlık